Kuntaliitos tarvitsee jouhevampaa rakennusvalvontaa

Kuntaliitos tarvitsee jouhevampaa rakennusvalvontaa

Kun nyt Vaasan kaupunki ja Mustasaaren kunta ovat ottaneet ensimmäisiä varovaisia askelia kuntaliitosneuvotteluissaan, niin näen tärkeänä tuoda esille muutaman ajatukseni niin neuvottelijoille kuin itse kuntalaisille.

Olen ymmärtänyt, että Mustasaaren puolella on pelkoa siitä, että esimerkiksi rakentamismääräykset tulisivat muuttumaan kuntaliitoksen myötä. Muun muassa kaavoituspuolella Vaasa ja Mustasaari tekevät jo merkittävää yhteistyötä kuntien rajoilla niin asumis- kuin teollisuuskaavoituksessa. Hyvänä esimerkkinä tästä käyköön jo olemassa olevat sekä tulevat asuntoalueet Böle – Singsby – linjalla. Toinen esimerkki jota ei voi olla mainitsematta on lentokentän vieressä oleva Laajametsän alue, johon on kaavailtu aikanaan tulevaksi myös paljon puhuttu akkutehdas.

Mielestäni rakennusvalvontapuolen voisi kuntaliitoksen toteutuessa siirtää kokonaan Vaasasta Mustasaaren rakennusvalvonnan alaisuuteen. Uskon ja tiedän, että mustasaarelaiset rakentajat ovat huolissaan tältä osin tulevasta liitoksesta ja etenkin Vaasan ”kankeista” rakennusvalvonnan säännöistä. Tästä johtuen moni Vaasassa ennen asunut perhe onkin rakentanut omakotitalonsa Mustasaareen Vaasan sijasta,sekä myös lähikuntien alueille, jossa rakennusvalvonnan säännöt on kieltämättä joustavampia.

Samoin kuntaliitosneuvottelujen seurauksena laadittavassa yhdistys-sopimuksessa voidaan Mustasaarelle hyvinkin vastuuttaa alueellisen kaavoituksen johtaminen. Tästä etuina olisi päällimmäisenä mm. maakunnallisen kaavoitustyön arvon säilyttäminen, sen tehostaminen sekä maapoliittisen ohjelman tehokas jalkauttaminen yhdessä Vaasan kanssa.

Tällä vastuunjaolla edunsaajina ovat yhdistyvän alueen kaikki asukkaat ja yritykset tasavertaisina.

Jukka Mäkynen

Perussuomalaisten Etelä-Pohjanmaan piiri

Puheenjohtaja

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa