Strategia vai tragedia?
Vaasan kaupunginvaltuusto on nyt kokoontunut monta kertaa valtuustokokouksien ulkopuolella luomaan kaupungille uuden valtuustokauden strategiaa. Strategia vaikuttaa ensisilmäyksellä vähän samanlaiselta mitäänsanomattomalta kokoelmalta hienolta kuulostavia sanoja, kuin vaikkapa yritysten hienot arvolistaukset. Käytännössä suurin osa yrityksistä korulauseista huolimatta kuitenkin yrittää pysyä kannattavina, ja kehittää toimintaa lakien, säädösten ja rajoitusten viidakossa.
Vastaavasti Vaasan strategia pitäisi voida tiivistää siihen, että tuotetaan lakisääteiset palvelut mahdollisimman vähällä verotaakalla, ja jos jotain rahaa sen lisäksi asukkailta viedään, siitä pitäisi olla kaikille hyötyä. Hyvät liikenneyhteydet on minusta perusteltu esimerkki tällaisesta. Vaasan ei lain mukaan täydy järjestää laivayhteyttä Uumajaan, mutta sen voi odottaa lisäävän hyvinvointia ja vaurautta koko alueelle, joten se on perusteltu investointikohde.
Nyt valmistelu alkoi niin, että kaupungin johtoryhmä päätti jo suuntaviivat, ja valtuusto sai sitten ehdotella keinoja tai asioita jotka liittyvät näihin, mutta ennalta päätettyihin tavoitteisiin ei saanut vaikuttaa. Kiveen on jo lyöty tavoitteet satatuhatta asukasta ja hiilineutraalisuus. Käytännössä sataantuhanteen asukkaaseen pitäisi jokaisen vaasalaisen lisääntymiskykyisen naisen tehdä neljä vuotta putkeen lisää lapsia, oli niitä jo tehty aiemmin tai ei. Aikamoiset synnytystalkoot on siis ajatuksissa. Silti edes “vaasalisää”, jolla kannustettiin hoitamaan lapsia kotona, ei ole varaa ottaa takaisin käyttöön.
Kritisoin myös hiilineutraalisuus -tavoitetta. Tästä puhutaan vain ylätasolla, enkä usko että monikaan valtuustossa osaa sanoa, kuinka lähellä tällä hetkellä tavoitetta ollaan, tai minkä mittaluokan kustannuksia siitä koituu. Puhumattakaan että mietittäisiin mitä se käytännössä tarkoittaa. Kiellämmekö polttomoottoriajoneuvot? Saako kotia enää lämmittää talvella? Saako olla jouluvalot päällä? Toiminnassa se oikeasti menee sitten niin, kaupunki maksaa lisähintaa sähköstään, koska ostamme kuvitteellisesti jotain Norjalaista vesivoimalla tuotettua sähköä, vaikkei sitä voikaan Vaasaan asti siirtää. Ehkä parempi tavoite siis hiilineutraalisuuden sijaan olisikin energiatehokkuus. Jäisi tällaiset hassut jutut pois, mitä tehdään vain mielikuvasyistä. Ehdotin myös pienydinvoimalan suunnittelua, mutta sekin poistettiin jo esityksestä vähin äänin.
Turvallisuus tuli työryhmissä esiin kaikissa työn vaiheissa, mutta kun virkamiehet ja konsultit pääsivät tekemään yhteenvetoja, valtuustolle esitettävässä versiossa sitä ei lue oikein enää missään. Puhumattakkaan, että se olisi yksi tärkeimmistä tavoitteista, kuten viime valtuustokauden alun asukaskyselyn mukaan sen kuuluisi olla. Ymmärrän kyllä ettei turvallisuustilanteesta ole mukava keskustella, koska se osittain liittyy toiseen asiaan josta perussuomalaiset ovat varoitelleet jo parikymmentä vuotta.