Myydäänkö Vaasan Vesi?

Vaasan kaupungin talous on kuralla, eikä isoveli valtiokaan voi juuri kehuskella punavihreällä talousosaamisellaan.
Vesi, sähkö ja digiverkko ovat yleensä paikallisia monopoleja, joita kansalaisten on pakko käyttää, minkä vuoksi kulutuksen hinnoittelulle saattaa tulla yllättäviäkin paineita.
Viime aikoina tapeetille on nostettu juuri vesilaitosten kohtalo. Ainakin Jyväskylässä ja Ähtärissä on käynnissä vesilaitosten yksityistäminen.
No, myydäänkö Vaasan Vesi? Ei todellakaan. Vaasan Vesi on erinomaisesti hoidettu Vaasan kaupungin omistama liikelaitos, joka ei ole myynnissä. Ainakaan vielä. Kaikki ei kuitenkaan aina mene kuten Strömsössä. Vaikka vesihuolto Suomessa on perinteisesti ollut kuntien tai kuntayhtymien hallinnoima toiminto, sen myynti ei todellakaan tapahdu hetkessä, vaan sitä kehitellään hiljaa ja hivuttamalla bisnestietoisten talouskonsulttien toimesta.
Talouskonsultit kiertävät tänä päivänäkin ympäri Suomea velkaisissa kunnissa neuvomassa yhtiöittämään toimintoja kunnan talouden parantamiseksi.

Monissa Suomen kunnissa vesilaitoksia onkin muutettu osakeyhtiöiksi, jolloin laitos ei ole enää täysin kuntapäättäjien valvonnassa. Kuntalaiset eivät hyödy tästä yhtiöittämisestä mitään, vaan joutuvat kiltisti maksamaan korotettuja vesi- ja jätevesilaskuja, koska yhtiöiden kuuluu tehdä tulosta.
Yleensä hinnankorotukset tehdään pikkuhiljaa ja hivuttamalla. Kun lisäksi vesihuolto on yksityisessä monopoliasemassa, ei asiakas voi muuta kuin maksaa, minkä firma kehtaa pyytää.
Kun sitten osakeyhtiö tahkoaa mukavaa tulosta ja maksaa hyvää osinkoa, ollaankin seuraavaksi jo sitten myyntipuuhissa ja harkitaan vähemmistöosuuksien myyntiä yksityisille sijoittajille. Vakuutetaan, että päätäntävalta enemmistöosuuden turvin säilyy kunnalla ja vesimaksut eivät nouse. Haetaan kaunopuheisesti “kehityskumppania”, jotta palvelu ja laatu paranisivat.
Jos puheet eivät auta, niin pelotellaan lisävelan otolla. Taktiikka on aivan samanlainen, mitä käytettiin sähköverkkojen myynnin yhteydessä.

Näin on juuri tapahtumassa Jyväskylässä, joka on ensimmäinen suuri kaupunkimme, joka valmistelee vesihuoltonsa osittaista myymistä sijoittajille. Kyllähän lypsävän lehmän ostajia riittää jonoksi saakka ja varsinkin ulkomaiset sijoittajat ovat kiinnostuneita Suomen puhtaista vesistä ja monopoliasemassa toimivasta yhtiöstä. Ja miksipä eivät olisi? He odottavat sijoituksilleen vain ja ainoastaan korkeaa tuottoa. Tämä taas johtaa väistämättä hintojen korotuspaineisiin, vaikka kunnassa vakuuteltaisiin aivan muuta.
Ja mitä tapahtuu maamme pohjavesialueille? Nekin ovat myytävissä. Lahdessa singaporelainen sijoitusyhtiö sai viime vuonna luvan pumpata Salpausselän vettä yli miljoona litraa päivässä ja myydä sen Kiinaan.

Sanotaan, että seuraavat sodat käydään puhtaasta vedestä, ei öljystä. Vesi on kaiken elämän perusta, pohjavesivarat kansallisomaisuuttamme ja toimiva vesihuolto jokaisen kunnan välttämättömyys. Yhteiskunnan omistamista vesilaitoksista luopuminen on vaarallinen suunta. Muistutettakoon siitä, mitä seuraamuksia oli, kun sähköverkkoamme myytiin typerän sinisilmäisesti ulkomaisille sijoittajille.

Juha Rantala
piirin tiedottaja/ vaalipäällikkö
kaupunginvaltuutettu, Vaasa (ps.)
Vaasan Perussuomalaisten puheenjohtaja

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa